Bouwkundige keurders
Je hebt je droomhuis gevonden of je gaat je droomhuis zelf bouwen! Je weet van je hypotheekverstrekker wat je kunt lenen, hebt een waardebepaling laten doen om je onderhandelingsstrategie te bepalen en bent het vervolgens ook met de eigenaar eens geworden over de prijs. Maar wat je niet wilt is een ‘kat in de zak’. Verborgen gebreken zijn de nachtmerrie van iedere nieuwe eigenaar. Een bouwkundige keuring biedt uitkomst! Bij het bouwen van uw eigen woonhuis is het daarnaast belangrijk om een bouwbegeleider te nemen.
Project- en Bouwmanagement
Om een project succesvol te realiseren zult u zich aan het heersende klimaat moeten aanpassen. U stapt een wellicht onbekende wereld in van ontwikkelaars, architecten, constructeurs, aannemers, makelaars,en overige betrokken partijen.
De ontwikkeling van een project, de bouw van een villa of kantoorpand kost de meeste opdrachtgevers behoorlijk wat hoofdbrekers en frustraties. Maar al te vaak lopen de kosten uit de hand, worden projecten te laat opgeleverd of blijkt de woning achteraf niet te voldoen aan de verwachtingen. In sommige gevallen maken de onbekendheid met het eiland, de afstand en mogelijk het gebrek aan bouwkundige kennis het wenselijk om een deskundige objectieve en ervaren partij in te schakelen.
Kastelijns project- en bouwmanagement kan u hierbij van dienst zijn. Met jarenlange ervaring in de aannemerij en projectontwikkeling in Nederland en op de Antillen kunnen zijin elke fase van het proces begeleiden en terzijde staan.
Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige of bouwtechnische keuring wordt vaak uitgevoerd als een woning wordt aangekocht of verkocht. Tijdens een bouwkundige keuring wordt de bouwkundige staat van de woning uitvoerig onderzocht. Alles wat met het blote oog zichtbaar is (waarbij geen sloopwerkzaamheden nodig zijn) zal in de keuring worden meegenomen zoals de vloer, fundering, elektra, het dak, afvoer/beerput etc. Vaak wordt er ook een geïnspecteerd op ongedierte (witte mieren/termieten).
Wie voert de keuring uit?
Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. De bouwkundig ingenieur is onafhankelijk en mag dus niets te maken hebben met de aan- of verkoop van de woning. Kastelijns project- en bouwmanagement kunt u ook van dienst zijn voor het opmaken van een bouwkundige keuring.
Wat is een bouwkundig rapport?
Na afloop van de bouwkundige keuring maakt de inspecteur een bouwkundig rapport. In het rapport verwerkt de inspecteur al zijn bevindingen over de woning. De inspecteur zal eventuele gebreken en achterstallig onderhoud voor alle onderdelen van de woning behandelen. Als er gebreken worden geconstateerd dan wordt er per gebrek aangegeven op welke termijn dit opgeknapt moet worden en geeft de inspecteur een indicatie van de kosten. Als laatste zal de inspecteur aangeven in hoeverre er noodzaak is voor vervolgonderzoek door een specialist. Hierbij kun je denken aan asbest of witte mieren.
Waarom een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring is voor de verkopende partij een slimme zet omdat het vertrouwen bij toekomstige kopers wekt. Je kan als verkopende partij door middel van een vakspecialist bewijzen dat jouw woning in goede staat verkeerd. Stel dat er toch gebreken worden ontdekt? Dan kan je deze direct herstellen om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken!
Echter. in de meeste gevallen zal de kopende partij een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Een huis kopen is de grootste financiële investering die de een gemiddeld persoon zal doen. Bij het aangaan van een financiële verplichting als een hypotheek wil je zeker weten dat je de juiste woning koopt. Je wilt geen woning kopen met verborgen gebreken en je wilt ook niet te veel betalen. Eventuele gebreken kan je namelijk meenemen in de onderhandelingen. Als laatste heb je als huizenkoper een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat jij als koper de verplichting hebt om de staat van de woning en eventuele gebreken zo goed als mogelijk te beoordelen. Hier komt nogal wat specifieke kennis bij kijken en door het inschakelen van een specialist heb jij direct aan je onderzoeksplicht voldaan.
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?
Als koper kan je een bouwkundige keuring laten uitvoeren tijdens de onderhandelingen. Dit heeft als voordeel dat jij de uitkomst van het rapport direct kan meenemen in de onderhandelingen. Het nadeel is dat je kosten maakt voor de bouwtechnische keuring zonder dat je zeker weet dat de verkoper de woning aan jou zal verkopen. Een veel gekozen optie is daarom om de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde op te nemen in het voorlopige koopcontract. Dit betekent dat de bouwkundige keuring pas plaatst zal vinden na het ondertekenen van het voorlopige koopcontract. Het koopcontract kan dan ontbonden worden op het moment dat er grote gebreken naar voren komen. Het is aan te raden om een X-bedrag aan herstelkosten en achterstallig onderhoud in de ontbindende voorwaarde op te nemen zodat voor alle partijen duidelijk is wanneer de ontbindende voorwaarde in werking treedt.
Bouwkundige keurders op Curaçao
– Kastelijns project- bouwmanagement NV
– Bouwkundig adviesbureau Ranis NV