Een inbraak, brand, orcaan, of een lekkende kraan, het kunnen allemaal veroorzakers zijn van enorme schade posten. Gelukkig kun je je hier tegen verzekeren. Aan welke verzekeringen je moet denken als huiseigenaar en huurder lees je hier.

Opstal- of woonhuisverzekering

Een opstal- of woonhuisverzekering is verplicht wanneer je een hypotheek op je huis hebt. De hypotheekverstrekker wil het risico vermijden dat bij een brand of storm de verstrekte lening niet wordt terugbetaald. Heb je geen hypothecaire lening, dan bepaal je zelf of je een woonhuisverzekering afsluit. Als je ervoor kiest dit niet te doen, is het risico dat je bij een calamiteit je woning verliest je eigen verantwoordelijkheid. Maar soms is er gewoon niet goed over nagedacht en dan is het wrang te moeten constateren dat bij een brand of een storm de grootste vermogensbron – het huis – in een keer verloren is.’

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering zorg je ervoor dat alle bezittingen in en om het huis worden vergoed bij diefstal, waterschade of schade door brand- en bluswerkzaamheden. ‘We merken ook dat de waarde van een inboedel vaak wordt onderschat. Mensen denken dat ze bijvoorbeeld veertigduizend gulden aan spullen in huis hebben staan, maar als je met een checklist door alle ruimtes gaat, merk je al snel dat het veel en veel meer is. Daarom is het verstandig niet zomaar een geschat bedrag aan inboedel te verzekeren, maar kritisch naar alle bezittingen en de geschatte waarde ervan te kijken.’

Op Curaçao wonen best veel mensen in een huurwoning. De eigenaar moet de opstalverzekering voor zijn rekening nemen, maar met de inboedel van de huurder heeft hij niets te maken. Tenzij je gemeubileerd huurt. Een huurder ziet dan al snel over het hoofd dat de persoonlijke bezittingen niet verzekerd zijn. Bij een inbraak of andere schade, krijg je dan geen vergoeding voor je bezittingen. Daarom is een inboedelverzekering voor eigen spullen ook in een gemeubileerde woning aan te bevelen.

Wat zijn de kosten?

‘Een verzekering sluit je af voor iets waarvan je hoopt dat het je nooit overkomt. Dat kan een inbraak zijn, wateroverlast, maar ook een natuurramp. De schade kan hierbij heel hoog oplopen. Zorg daarom dat je bij een solide verzekeringsmaatschappij verzekerd bent. Een goede verzekeraar herverzekerd haar verzekeringen. Elke verzekeringsmaatschappij op Curaçao behoort dit te doen. Herverzekeren is namelijk heel erg belangrijk, zeker als het gaat om de kans op schade door orkanen, zware stormen en aardbevingen. Als verzekeraar moet je dan in één keer vele mensen kunnen helpen. Bij orkaan Tomas op Curaçao en in de jaren negentig Luis op Sint Maarten ging het om miljoenen en miljoenen guldens aan schade. Op zo’n moment – bij een ramp van een dergelijke omvang – moet je erop kunnen rekenen dat jouw verzekeraar de schade kan uitkeren. Mensen moeten krijgen waar ze recht op hebben. Daar betaal je dan ook premie voor en je hoeft je geen zorgen te maken dat je verzekeringsmaatschappij omvalt door de plotselinge onvoorziene financiële uitdagingen bij een grote ramp.

De kosten van verzekeringen variëren enorm. Je kunt je voorstellen dat het verzekeren van een grote villa meer kost dan een klein appartement. Bezit je veel of weinig spullen? Bij de grotere maatschappijen kun je direct op de website de premie bereken en ook de verzekering afsluiten.

Verzekeraars op Curaçao

Het loont de moeite om verzekeraars te vergelijken met elkaar. Uit ervaring weten we dat er enorme verschillen kunnen ontstaan. Let hierbij wel op dat je ‘appels met appels’ vergelijkt. Er zit namelijk veel verschil in de voorwaarden. Zo stelt de ene verzekeraar dat je al je deuren en ramen moet hebben dichtgetimmerd wanneer Curaçao getroffen wordt door een orkaan, terwijl de ander daar niet moeilijk over doet. En niets is zo vervelend als discussie over uitbetaling te krijgen wanneer je schade hebt!

Ennia
Guardian Group

Vind je het fijn om hulp en advies te krijgen bij het vergelijken van verzekeringen? Dan biedt een tussenpersoon/broker uitkomst:

Seguros Brouwer